Author: Ron Graham

Quizzes and Puzzles

Quiz on Sin and Prayer
—Bible study questions

Here's a Bible study quiz from the lesson Sin and Prayer The Bible questions are not trivia. Rather they help you to learn the message of the scripture.


Multiple Choice Questions

Choose the best answer...


1. (James 4:3)  What can pervert our prayers so that we “ask amiss”? (A) Lustful motives, (B) Sin, (C) Hating evil, (D) Being ungracious.


2. (Romans 12:9)  What does God expect of us before he answers our prayers? (A) Absolute perfection, (B) To hate sin and follow goodness, (C) To forgive others and that's all.


3. (Psalm 32:1-7)  What did David say everyone who is oppressed by guilt should do? (A) Confess their transgressions to the Lord, (B) Believe they are still right with God, (C) Despair.


4. In what chapter do we read of a sinful Christian who had to repent and pray for forgiveness? (A) Mark 9, (B) 1 John 5, (C) Acts 8, (D) Acts 12.


5. (Acts 8:19-23)  In what state was Simon the Sorcerer when Peter rebuked him? (A) In grace, (B) Hopelessly fallen and lost, (C) Poisoned by sin and in need of a remedy, (D) None of the above


6. (Acts 8:22)  What was to be the content or point of Simon’s prayer regarding his sin? (A) To state that he was forgiven, (B) A request that he be forgiven, (C) An excuse to explain away his sin.


7. (Acts 8:22, 1John 1:9)  What is necessary before we pray for forgiveness? (A) Repent, confessing our sin to God, (B) Proof that the sin couldn't be helped, (C) To get full enjoyment of the sin.


8. (1John 5:15-17)  How should a Christian’s sin be regarded if there is a refusal to repent, confess the sin to God, and ask forgiveness? (A) As forgiven anyway, (B) As a sin unto death, (C) As not unto death.


9. (Hebrews 10:26-27)  How should we regard the belief that a Christian can sin with the intention to repent and pray forgiveness afterward to escape condemnation? (A) As a true belief, (B) As a false belief, (C) As exploiting a loophole in God’s law.


10. (Hebrews 4:14-16)  In what capacity does Christ serve when someone genuinely and prayerfully seeks forgiveness from God? (A) High Priest interceding, (B) Judge ready to condemn, (C) He is not involved.


11. (Matthew 6:14-15)  Are there conditions one must fulfill before asking God to forgive our sins? (A) No, God’s love is unconditional, (B) Yes, especially that we must have overcome a sin before we ask forgiveness, (C) Yes, for example we must have forgiven those who ask forgiveness of us.


12. (1Peter 3:7)  Can prayers be hindered? (A) No, God hears every prayer favourably, (B) Yes, for example if a man is ungracious toward his wife his prayers may be hindered, (C) Yes, the devil can hinder our prayers.


13. (1John 1:7)  What condition of complete forgiveness does John state in his first letter? (A) That we don't distinguish between light and darkness, (B) That we walk in the light as God is in the light, (C) That we don't go outside at night time.


14. (1Thessalonians 5:23)  When God forgives, to what degree are we cleansed? (A) Sanctified completely, spirit, soul, and body, (B) Not completely because we are fallen creatures, (C) God doesn't actually cleanse us, he just turns a blind eye, (D) The blood of Jesus cleanses us from all sin.


15. (Hebrews 6:4-6)  Can people fall away so far into sin that it is impossible to restore them? (A) Yes, but not if they are Christians, (B) Yes, they can reject the light, the heavenly gift, the Holy Spirit, the word of God, eternal powers, and the will to return to God, (C) Yes, but it doesn't matter because God will save everyone —even the most hardened sinner.


16. (James 5:15-16)  Is it right to pray God to forgive others? (A) Yes, the fervent prayers of the righteous accomplish much, (B) No, we can only ask forgiveness for ourselves, (C) Yes, if a person seeks our prayers, but not if a person refuses to repent.


17. (Romans 8:34)  Since Christ’s death, resurrection, and ascension, what is he doing for Christians? (A) Nothing, he's just waiting for the day of his second coming, (B) He makes intercession for us, (C) He is watching us but not helping us.


18. (Hebrews 7:25)  To what extent does the interceding of Jesus Christ help us? (A) God helps those who help themselves, (B) He helps us a lot, but we need more help than he can offer, (C) He is able to save us “to the uttermost”.


19. (Hebrews 9:24-25)  How close is Jesus to the Father in order to influence the Father for our sake? (A) He has the same relationship as do the archangels, (B) He has risen above his Father and now his Father must obey him, (C) He is in heaven itself to appear in the presence of God for us, having made a one‑time sacrifice for us.


20. (Galatians 6:7-8)  If a person “sows to the flesh” what will that person reap? (A) Less than if a person “sows to the Spirit”, (B) Corruption, (C) Bad things on earth but not losing eternal life in heaven, (D) Sowing to the flesh reaps benefits for the flesh but has no value for the spirit.


21. (1John 2:1-2)  Although Jesus is the atonement for our sins, are we thereby permitted to sin? (A) No, John says, “You may not sin” but if we sin we do have Jesus as our Advocate, (B) Yes, we are permitted to sin because Jesus atoned for our sin and we won't be punished, (C) It is not wrong to sin; the only thing not permitted is to feel guilty.


22. (1Corinthians 10:12-13)  Is God interested in the temptations we suffer? (A) Yes, and he will not allow us to be tempted beyond what we are able to bear, (B) No, God is not interested when Satan troubles us, (C) Yes, and God enjoys tempting us.


23. (Hebrews 2:18, 4:15-16)  When we pray for help in overcoming sin, why can Jesus come to our aid? (A) Because he himself was tempted (and withstood), (B) Because he has been a sinner like us, (C) Because he is the friend of sinners.


24. (2Peter 2:9)  What does God know that most encourages us to pray to him about our sins? (A) He “knows how to deliver the godly out of temptations”, (B) He knows when we have sinned, (C) He knows that sin must be punished if it isn't forgiven.


25. (Jude 1:20-21,24)  If we pray in the Holy Spirit, what is God able to do about our stumbling? (A) He is able to keep us from stumbling, (B) He can help us keep ourselves in his love, (C) He can help us strengthen ourselves in our most holy faith, (D) He can offer us the mercy of our Lord Jesus Christ, (E) He can do all of those.

Answers

(1) A, (2) B, (3) A, (4) C, (5) C;, (6) B, (7) A, (8) B, (9) B, (10) A, (11) C, (12) B, (13) B, (14) A, (15) B, (16) A, (17) B, (18) C, (19) C, (20) B, (21) A, (22) A, (23) A, (24) A, (25) E.

Google+